Veriappelsiiniposset tuli mieleeni, kun eräs lukijani teki sellaisia ja jakoi niistä kuvan viime viikonloppuna Instagramin puolella. Kiitos muistutuksesta! Veriappelsiinipossetien alkuperäinen ohje oli kakkoskirjassani, mutta nyt tuon loistavan ohjeen on aika päästä paistattelemaan huomiosta myös täällä.
Mieheni rakastaa kaikenlaisia vanukkaita ja valitsee sellaisen aina jälkiruokalistalta. Itse en niin välitä tytisevistä panna cotta -tyyppisistä, mutta onneksi jokunen vuosi sitten tutustuin possetiin. Alkujaan posset tarkoitti brittiläistä lämmintä ja mausteista maitopohjaista juomaa, jolla Lady Macbethkin myrkytti kuninkaallisia henkivartijoita William Shakespearen Macbethissä. Sittemmin posset on muotoutunut vanukasmaiseksi jälkiruoaksi, jossa kerma hyydytetään jollakin happamalla mehulla. Jääkaapissa tapahtuu kemiallinen reaktio ja simsalabim: aamulla kerma on muuttunut lusikoitavaksi ja samettiseksi.
Veriappelsiiniposset on loistavaa vierastarjottavaa. Se on helposti hienoa: se tuntuu ylelliseltä, ja saat koristeltua sen helposti kauniisti. Samalla se on kuitenkin todella helppo valmistaa etkä tarvitse kuin muutaman raaka-aineen.
Veriappelsiinipossetiin tarvitset vain kermaa, veriappelsiinien ja sitruunan mehua sekä sokeria. Ensiksi kermaa ja sokeria keitetään kattilassa viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Koko ajan siksi, että kerma paitsi kärähtää helposti, myös kiehahtaessaan karkaa helposti kattilan laidan yli. Älä siis valitse pienintä kattilaasi, kolmelitrainen on passeli. Kattilassa on myös hyvä olla paksu pohja, koska silloin kerma ei pääse palamaan yhtä helposti. Sekoittamiseen kierrevatkain on mielestäni kaikkein kätevin.
Kun kerma on keitetty, kattila nostetaan hellalta ja sinne lisätään veriappelsiini- ja sitruunamehut. Eikä muuta enää tarvitse tehdä kuin jakaa neste pieniin tarjoiluastioihin, esimerkiksi pikkuruisiin laakeisiin kahvikuppeihin. Paino sanalla pieniin: jos päätät laittaa possetin uunivuokaan, se ei hyydy. Hyvä määrä on täyttää kupit maksimissaan puolilleen. Sitten kelmut päälle ja kupit jääkaappiin odottamaan. Itse annan yleensä possetien olla jääkaapissa vähintään yön yli, mutta ne voivat hyvin olla pidempäänkin. Jos olet kärsimätön ja pidät vain pari tuntia, ne eivät ehdi hyytyä.
Kun illallinen on syöty, ei tarvitse muuta kuin ottaa valmiit jälkiruoat jääkaapista ja koristella ne. Pari veriappelsiinin palaa ja vaikka syötäviä kuivattuja kukkia. Se on siinä!
****
Onko posset sinulle tuttu juttu? Ja tässä resepti, ole hyvä!
Lisää veriappelsiineista
Leivo mehevä veriappelsiinikakku!
Veriappelsiinirisotto on monen suosikki.
Gin & tonic veriappelsiineista maistuu vaikka illallisen tyylikkäänä alkumaljana.
1 kommentti
[…] ja tein piparijäätelöä, jossa oli taikinasattumia. Parina vuonna olemme syöneet possetit, kermavanukkaat, jotka hyydytetään sitruunalla, limetillä tai jollakin muulla […]