Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Veriappelsiiniposset: täydellinen jälkiruoka, kun saat ruokavieraita

kirjoittanut Satu Koivisto 27.2.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 27.2.2020
Veriappelsiiniposset
11,5K

Veriappelsiiniposset tuli mieleeni, kun eräs lukijani teki sellaisia ja jakoi niistä kuvan viime viikonloppuna Instagramin puolella. Kiitos muistutuksesta! Veriappelsiinipossetien alkuperäinen ohje oli kakkoskirjassani, mutta nyt tuon loistavan ohjeen on aika päästä paistattelemaan huomiosta myös täällä.

Mieheni rakastaa kaikenlaisia vanukkaita ja valitsee sellaisen aina jälkiruokalistalta. Itse en niin välitä tytisevistä panna cotta -tyyppisistä, mutta onneksi jokunen vuosi sitten tutustuin possetiin. Alkujaan posset tarkoitti brittiläistä lämmintä ja mausteista maitopohjaista juomaa, jolla Lady Macbethkin myrkytti kuninkaallisia henkivartijoita William Shakespearen Macbethissä. Sittemmin posset on muotoutunut vanukasmaiseksi jälkiruoaksi, jossa kerma hyydytetään jollakin happamalla mehulla. Jääkaapissa tapahtuu kemiallinen reaktio ja simsalabim: aamulla kerma on muuttunut lusikoitavaksi ja samettiseksi.

Veriappelsiiniposset on loistavaa vierastarjottavaa. Se on helposti hienoa: se tuntuu ylelliseltä, ja saat koristeltua sen helposti kauniisti. Samalla se on kuitenkin todella helppo valmistaa etkä tarvitse kuin muutaman raaka-aineen.

Veriappelsiinipossetiin tarvitset vain kermaa, veriappelsiinien ja sitruunan mehua sekä sokeria. Ensiksi kermaa ja sokeria keitetään kattilassa viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Koko ajan siksi, että kerma paitsi kärähtää helposti, myös kiehahtaessaan karkaa helposti kattilan laidan yli. Älä siis valitse pienintä kattilaasi, kolmelitrainen on passeli. Kattilassa on myös hyvä olla paksu pohja, koska silloin kerma ei pääse palamaan yhtä helposti. Sekoittamiseen kierrevatkain on mielestäni kaikkein kätevin.

Kun kerma on keitetty, kattila nostetaan hellalta ja sinne lisätään veriappelsiini- ja sitruunamehut. Eikä muuta enää tarvitse tehdä kuin jakaa neste pieniin tarjoiluastioihin, esimerkiksi pikkuruisiin laakeisiin kahvikuppeihin. Paino sanalla pieniin: jos päätät laittaa possetin uunivuokaan, se ei hyydy. Hyvä määrä on täyttää kupit maksimissaan puolilleen. Sitten kelmut päälle ja kupit jääkaappiin odottamaan. Itse annan yleensä possetien olla jääkaapissa vähintään yön yli, mutta ne voivat hyvin olla pidempäänkin. Jos olet kärsimätön ja pidät vain pari tuntia, ne eivät ehdi hyytyä.

Kun illallinen on syöty, ei tarvitse muuta kuin ottaa valmiit jälkiruoat jääkaapista ja koristella ne. Pari veriappelsiinin palaa ja vaikka syötäviä kuivattuja kukkia. Se on siinä!

****

Onko posset sinulle tuttu juttu? Ja tässä resepti, ole hyvä!

Veriappelsiiniposset

Veriappelsiiniposset

Printtaa
Annoksia: 4–6 kpl Valmistelut: 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.1/5
( 12 äänesti )

Ainekset

  • 1 veriappelsiinin raastettu kuori
  • 1 dl veriappelsiinimehua (1 1/2 – 2 veriappelsiinia)
  • 1/4 dl sitruunamehua
  • 4 dl kuohukermaa
  • 3/4 dl sokeria (makean ystävä laittaa 1 dl)
  • koristeeksi 1 veriappelsiini

Tee näin

  1. Pese ja kuivaa veriappelsiinit. Raasta toisen kuori. Purista appelsiinien mehut ja mittaa mehua 1 dl.
  2. Purista 1/4 dl sitruunamehua.
  3. Sekoita kuohukerma ja sokeri kattilassa. Kuumenna ja keitä kermaa viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen.
  4. Ota kattila levyltä ja lisää veriappelsiinin mehu ja raastettu kuori sekä sitruunamehu. Sekoita hyvin.
  5. Jaa neste pieniin tarjoiluastioihin, peitä ne kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään yön yli.
  6. Juuri ennen tarjoilua kuori ja lohko veriappelsiini. Leikkaa lohkot saksilla pieniksi paloiksi. Jaa palat jokaiseen astiaan. 

Lisää veriappelsiineista

Leivo mehevä veriappelsiinikakku!

Veriappelsiinirisotto on monen suosikki.

Gin & tonic veriappelsiineista maistuu vaikka illallisen tyylikkäänä alkumaljana.

JälkiruoatVeriappelsiini
1 kommentti 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Laskiaistuulihatut: perinnepullan haastaja tulee tässä!
Seuraava postaus
Linssipasta: lasten ja aikuisten suosikki, nopea ja vieläpä vegaaninen

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

1 kommentti

Jouluruoka | Ruokatoimittajan joulupöytä | Lue mitä sieltä löytyy! 8.12.2022 - 10:21

[…] ja tein piparijäätelöä, jossa oli taikinasattumia. Parina vuonna olemme syöneet possetit, kermavanukkaat, jotka hyydytetään sitruunalla, limetillä tai jollakin muulla […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä