Tein yhtenä päivänä esikoisen pyynnöstä lohilaatikkoa. Tapani mukaan otin keittiösakset ja paloittelin lohen niillä. Nappasin kuvan, jaoin sen Instagramissa ja vinkkasin, että näinkin voi tehdä. Postaus aiheutti sen verran kuhinaa ja vinkkien vyöryn, joten päätin koota oikean saksimispostauksen tänne blogin puolelle. Kas tässä 5 + 10 vinkkiä, olkaat hyvät!
Lohi
Tosiaan, jos teen kalakeittoa tai muuta ruokaa, jossa kalaa ei tarvitse siivuttaa ja kalakauppias on poistanut nahan valmiiksi, nappaan veitsen sijaan käteeni keittiösakset. En näe mitään syytä, miksi minun tarvitsisi leikata kala veitsellä. Kalan paperikääre auki, kala paloiksi suoraan paperin päällä, liu’utus kattilaan paperin avulla ja lopuksi haiseva paperi roskiin. Näin vältyn myös leikkuulaudan pesemiseltä, mikä on ehdottoman ilahduttava bonus.
Pizza
Olen leikannut pizzan vuosikausia saksilla. Ilahduin valtavasti, kun menimme joskus vuosia sitten New Yorkissa pidettyyn ja palkittuun (ja sittemmin lopetettuun) Franny’s-ravintolaan, jossa pöytään kannettiin höyryävien pizzalautasien lisäksi myös pitkäteräiset sakset. Hallelujaa! Mikseivät kaikki tee samalla tavalla? Liian usein pizzaa joutuu sahaamaan veitsellä, joka ei leikkaa sitkeää pohjaa sitten millään.
Tilli
Monet yrtit kuten vaikka korianteri ja lehtipersilja leikkaantuvat näppärästi saksilla, mutta tillin tupsuja on jopa vaikea leikata veitsellä. Saksilla leikattu tilli pysyy ihanan ilmavana.
Pannukakku
Oma pannukakkusuosikkini valmistuu ruskistettuun voihin, ja se leikkaantuu paloiksi kaikkein parhaiten, kyllä vain, saksilla.
Suippopaprika
Jep, tämäkin! En tosiaan kaiva esille leikkuulautaa ja veistä aamulla puoliunisena, kun väsään lapsille eväsleipiä vaan leikkaan sopivat palat saksilla.
Karjalanpaistilihat
Nyt joku varmaan pyörtyy. mutta olen kokenut, että pitkään haudutettavat lihat voi vallan mainiosti leikata paloiksi saksilla.
+ teidän vinkkaamat 10 asiaa, jotka keittiösakset selättävät
”Pilkon chilin. Säästyy silmät ym, mihin muuten tunkisi sormensa heti chiliin koskettuaan.”
”Lapselle satsumat!”
”Leikkaan lämmintä tai pehmeää leipää!”
”Pilkon nakit.”
”Pehmeitä nuudeleita esim wokissa, kun muistan että lapsen on helpompi syödä nuudelit lyhyinä.”
”Teen saman myös kanafileelle, juurikin samasta syystä.”
”Toimii myös pekonin pilkkomisessa.”
”Purjon.”
”Leikkaan tiskikonenapin puoliksi.”
”Äsken avasin ruokapakkauksen.”
”Leikkaan saksilla minitomaatteja, sieniä, salaattia…”
****
Mitä sinä leikkaat keittiössä veitsen sijaan saksilla? Huikkaa alla!
1 kommentti
Aika samoja käyttötapoja saksilla meudänkin keittiössä. Pizzan kanssa sakset ovat suorastaan pakolliset! Pizzaa tehdessä saatan mm. suikaloida pizzasalamit ja pieniä anansrenkaat.
Lasten ollessa pieniä pienin heidän lautasillaan spagetit ja nuudelit.
Kanan rintafileet suikaloin saksilla.
Minttuniput pienin saksilla teekannuun sopiviksi. Isommaksi kasvaneet yrtit leikkelen saksilla sopiviksi, mutta varsinaisen hienontamisen teen veitsellä.
Lohen olen jostain syystä edelleen käsitellyt kokonaan veitsellä, mutta mutta pienempien kalojen fileet olen keittoon pieninyt saksilla.
Edelleen hämmästyn, jos joku ihmettelee saksien käyttöä keittiössä, itselle se on ollut niin kauan itsestään selvää.