Kesäkurpitsapihvit ihastuttivat Instagramin puolella viime syksynä kovasti, joten lisään ohjeen myös tänne muistin virkistykseksi ja kavereillekin vinkattavaksi. Et tarvitse pihveihin kuin neljää raaka-ainetta, mutta jos kotona lojuu jotakin tuoretta yrttiä, esimerkiksi lehtipersiljaa tai korianteria, silppua ihmeessä sellaista mukaan viidenneksi raaka-aineeksi. Pihvit valmistuvat helposti paistinpannulla, ja itse voisin myös syödä ne suoraan pannulta, niin koukuttavia ne ovat.
Reseptin elämääni toi joskus vuosia sitten ystäväni Anna, joka kerran kertoi sekoittaneensa kesäkurpitsaraastetta ja halloumiraastetta keskenään ja paistaneensa pihveksi. Sitä oli pakko tehdä, ja voi miten herkullisia pihvit olivat! Ne jäivät meille pysyvästi, ja talvella olen tehnyt pihvejä myös punajuuresta.
Kesäkurpitsapihvejä varten tarvitset melko napakan kesäkurpitsan. Jos kesäkurpitsapuskaasi pääsi kasvamaan pesäpallomaila, leivo siitä kesäkurpitsarieskat. Kesäkurpitsa raastetaan, samoin halloumijuusto, ja sitten raasteet sekoitetaan kananmunan ja korppujauhojen kanssa taikinaksi. Suolaa ei tarvita, halloumissa on sitä tarpeeksi, mutta yrtit voi lisätä hienonnettuna tässä vaiheessa. Tärkeää on valuttaa kesäkurpitsa kunnolla ennen taikinaan lisäämistä, sillä välillä kesäkurpitsoissa on valtavasti nestettä. Erityisen vetistä yksilöä kannattaa rutistella siivilässä kunnolla, jotta ylimääräinen neste ei valu paistettaessa pitkin pannua ja pihvit pysyvät paremmin kasassa. Itsehän toki sitten hörppään tuon kesäkurpitsamehun ihan sellaisenaan tai kaadan keiton liemeksi, viemäriin se ei mene.
Kasvispihvien paistaminen pannulla tuo aina vähän jännitystä elämään. Pihvit hajoavat tai kärähtävät. Kesäkurpitsapihvit pysyvät kasassa kolmen vinkin avulla.
- Anna taikinan levätä jääkaapissa ainakin tunnin ajan. Silloin se tiivistyy, ja taikinan muotoileminen pihveiksi on helpompaa.
- Muotoile pihvit käsissä tiiviiksi lituskoiksi. Painele pihvejä kunnolla kämmenten välissä ja nosta ne sitten suoraan kuumalle pannulle. Pienennä levyn lämpöä heti, kun olet saanut pihvit pannulle.
- Anna pihvien paistua kaikessa rauhassa niitä lainkaan sorkkimatta. Vasta kun pohja on paistunut kunnolla, käännä pihvit. Ohut metallilasta on tässä tarpeen.
Kesäkurpitsapihvien kanssa maistuu erityisen hyvältä tsatsiki. Sen voi tehdä perinteisesti kurkusta, mutta itse raastan turkkilaisen jogurtin joukkoon kirpeää omenaa. Sitten vain lisäksi suolaa ja pippuria. Toimii todella hyvin!
Näin te kommentoitte ohjetta:
”Tästä tuli vakkari meidän ruokalistalle, jopa kasvisruokakriittinen lihansyöjämies tykkäsi.”
”Tämä oli hyvä resepti! Maltoin pitää biffit rauhassa pannulla ja sen takia kerrankin visuaalisestikin kauniit vegebiffit. Meidän 2-vuotias vaati kaksi kertaa lisää ja myös hubby diggas. Kiitos sun helpoista ja sesonginmukaisista vinkeistä!”
”Kiitos reseptistä! Polvileikkauksesta toipumassa sängynpohjalla ja tuon pystyi (teini)pojat tekemään (pienen valituksen säestämänä), todella herkullista!!! Nam!”
Kokkaa sinäkin!
Ja nyt se resepti, ole hyvä!
Lisää kesäkurpitsasuosikkejanne
Kesäkurpitsa-suklaakakku on täydellisen mehevä, eikä sen ikinä uskoisi sisältävän kesäkurpitsaa.
Kesäkurpitsaletut paistat äkkiä lounaaksi tai iltapalaksi.
18 kommentit
Kiitos reseptistä! Meillä tehtiin näitä eilen (tosin munattomana versiona, niin käyvät perheen muna-allergisellekin) ja toden totta maistuvat ihanalta (myös neiti 7v. oli samaa mieltä, vaikka kesäkurpitsa kypsennettynä on ollut ei kiitos tähän saakka). Tehdään kyllä toistekin (joo ja munatonta versiota ei edes yritetty pannulla paistaa, vaan laitoin uuniin, toimi hyvinä ja tälle päivälle jääneet maistuivat lämmitettynä vielä paremmilta, nams).
Onpa kiva kuulla, kiitos kommentistasi! Hyvä tuo uunivinkki!
Toivottavasti toimii! Btw kiitos reseptistä😌🤞
Juuri mietin, että onnistuisikohan miten munattomana. Jätitkö vain munan pois, vai korvasitko jollakin? 🙂
Ja sitten tajusin, että kommentti on vuoden vanha, ja tuleeko tästä kommentoijalle mitään ilmoitusta muka, että kyselen. Sadulle varmaan tulee, joten olisiko sinulla vinkkiä tähän? 😀
En ole itse kokeillut munattomia, mutta ehkä kokeilisin laittaa hiukan vehnä- tai maissijauhoja, voisi ehkä toimia 🙂
Kuulostaapa hyvältä reseptiltä! Pitää ehdottomasti testata! Mitenköhän kävisi jos korvaa halloumin fetalla…? Feta ainakin sulaa eri tavalla, joten voi vaikuttaa rakenteeseen aika dramaattisesti?:/
En ole koskaan tehnyt näitä fetasta, joten valitettavasti en osaa sanoa, miten se käyttäytyisi. Halloumista tosiaan tulee pihveihin se rakenne, se on tavallaan se koossapitävä liima, joten oletan, että fetan kanssa pitäisi lisätä jotakin muuta tilalle. Tai ainakin pintaan, jotta pinnasta tulisi tiivis. Pitää alkaa kehitellä fetaversiota 🙂
[…] Satun kesäkurpitsapihvit – nämä oli i h a n i a ja jopa Kakkonen tykkäsi! […]
Voiko nämä hienot pihvit paistaa uunissa pellillä? Tai muffinssivuoassa, muodon säiliäytyämuseksi?
Pellillä olen paistanut, mutta silloin ne tosiaan leviävät. Makuun se ei tietty haittaa 🙂 Muffinssivuokaa en ole kokeillut, mutta miksipä ei!
[…] kesäkurpitsa sujahtaa moneen, jopa suklaakakkuun! Tai ehkä teet pihvejä, kasvismakaronilaatikkoa tai […]
Loistava resepti, menee heti kokeiluun. Saimme pyytämättä ja yllättäen lahjaksi neljä valtavaa kesäkurpitsaa. Mutta. Suosittelen kaikkeen paistamiseen öljyn sijaan kirkastettua voita (englanniksi ghee). Sen ketjut eivät hajoa normaalilla tai edes kovalla lämmöllä paistettaessa (kuten öljyjen) ja lopputuloskin maistuu paremmalta.
[…] Kesäkurpitsapihveihin tarvitset vain neljä raaka-ainetta. […]
[…] – Je pourrais les manger directement à la poêle, ils sont tellement addictifs, avoue l’influenceur food et auteur Conte de fées Koivisto porteur de nom sur son blog. […]
[…] – Me las podría comer directamente de la sartén, son tan adictivas, confiesa la influencer y autora gastronómica Cuento de hadas Koivisto portador del nombre en su blog. […]
[…] – I could eat them straight from the pan, they are so addictive, confesses the food influencer and author Fairy tale Koivisto name bearer on his blog. […]
[…] toimivat erinomaisesti lisukkeena esimerkiksi kesäkurpitsapihvien tai paahdetun munakoison kanssa. Ne eivät myöskään hätkähdä pitkästä odotuksesta, päin […]