Luin joskus jostain, että pahimpia ruokasnobeja olisivat ne, jotka kertovat tekevänsä ruokaa ”vain jääkaapin sisällöstä”. Kenen jääkaapissa muka vain sattuu olemaan jotakin, kirjoittaja ihmetteli. No, meillä jääkaappi ei ole koskaan tyhjä, joten en pysty lainkaan samaistumaan tämän kaltaiseen snobismiin.
Mitä jääkaapissa pitäisi olla? Omassamme on aina
1. Hilloja, olenhan maaninen säilöjä
2. Turkkilaista jogurttia lasten iltapalaksi mutta erityisesti dippikastikkeiden pohjaksi
3. Jotakin juustoa: ainakin parmesaania risottoihin ja kuukausia säilyvää fetaa, joka on taivaallista uunissa paahdettuna.
4. Yleensä siellä on myös kananmunia, munakkaisiin, jotka valmistuvat ihan hetkessä
5. Voita tuoreen hapanjuurileivän ja leivontaan
6. Dijon-sinappia, josta sekoittaa todella hyvän dippikastikkeen turkkilaisen jogurtin kanssa
7. Sitruuna, koska happo tekee hyvää kaikelle ruoalle
8. Puoliksi nyrhitty (suippo)paprika lasten eväsleipiä varten ja jokin muu tuore vihannes, usein varsiselleri tai fenkoli. Kun tuoreita kasviksia ostaa kaupasta, niitä tulee syötyä
9. Hapankaalia, nykyisin, sillä olen innostunut nuijimaan sitä myös itse
10. Jotakin tuoretta yrttiä, erityisesti kesäkaudella: ruohosipulia, minttua, korianteria, lehtipersiljaa, koska tuoreet yrtit raikastavat ihan kaiken
11. Sriracha-kastiketta, jota mies käyttää kuten ketsuppia
12. Perunoita, koska #perunahaaste
Hyvin todennäköisesti sieltä löytyy pari rasiaa aiemmin paahdettuja kasviksia, esimerkiksi munakoisoa, ja jonkin valmiin ruoan vihoviimeiset jämät, sillä ruoan menekkiä on kerrassaan mahdoton tietää koskaan. Isompi lapsi sattuukin olemaan ruoka-aikaan kaverilla ja pienempi syönyt päiväkodissa kasan pinaattilettuja, jolloin hän ottaa pienimmän perunan ja teelusikallisen salaattia vain siirrelläkseen niitä ympäri lautasta.
Yleensä jääkaapissamme on siis aina jotain, josta voi kyhätä useamman ruokalajin illallisen, ainakin hyvää markkinointipuhetta apuna käyttäen. Keittojen vihoviimeiset jämät voi tarjota ”alkuruoaksi”, kun ne annostelee nätteihin pikkukulhoihin ja koristelee vaikka siemenillä. Keitetty riisi, ohra, kvinoa ja kaura toimivat hyvänä petinä kaikille eriparisille vihanneksille. Kun keittää spagettia ja sekoittaa kastikkeen raa’asta kananmunasta, parmesaanista ja mustapippurista ja lisää lautaselle mitä tahansa kypsää vihannesta, syö yksinkertaisen mutta oikein hyvän illallisen. Hillo ja jogurtti ovat ihan hyvä pikkumakea jälkiruoaksi, jos sellaista tekee mieli. Erityisesti, jos päälle murentaa yhden keksin tai pari pähkinää.
Ja sitten on vielä porkkana, todellinen turvaraaka-aineeni, jota pidän aina jääkaapissa. Porkkana säilyy uskomattoman pitkiä aikoja hyvänä ja laajentaa kokkausmahdollisuudet loputtomiksi. Ihanimmillaan porkkanat ovat tietenkin kesällä, kun niitä voi ostaa tai poimia omasta puutarhasta naatteineen ja tehdä naateistakin peston. Mutta varastoporkkanat ovat oikein hyviä vuoden alussakin, kun muut kotimaiset vaihtoehdot alkavat vähentyä.
Kun lapset kitisevät nälkäänsä, kuorin heille pari porkkanaa naposteltavaksi vaikka hummuksen, tai baba ganoushin kanssa, kuten kuvassa, kanssa ennen oikean ruoan valmistumista. Uunissa paahdetut porkkanat maistuvat sellaisenaan ja salaateissa, mutta niistä saa myös herkullisen sosekeiton. Mandoliinilla siivutettu raaka porkkana tuo hauskaa rapeutta ja kauneutta mihin tahansa salaattiin. Porkkana on keskeinen raaka-aine tomaattikastikkeessa sellerin ja sipulin rinnalla, ja käytän sitä myös kaikenlaisiin patoihin ja liemiin. Porkkanasta ja sipulista saa hyvän nuudeliwokin, eikä ole bouillabaisse-tyyppistä kalakeittoa ilman porkkanaa. Porkkanasose maistuu ihanalta piirakkataikinassa, rieskoissa ja letuissa, ja siitä saa tehtyä herkullisia kasvisnugetteja. Ja sitten on vielä tietenkin porkkanakakku, joka saattaa sekin onnistua ilman erillistä kaupassakäyntiä.
****
Mitä jääkaapissa pitäisi olla? Mitkä ovat sinun jääkaappisi turvaraaka-aineet? Kerro alla!
Lue lisää
Mitä kaikkea voi pakastaa? Esimerkiksi inkivääriä ja chiliä!
15 asiaa, jotka kannattaa leikata keittiössä saksilla.
7 kommentit
Perunaa, porkkanaa sekä usein myös bataattia löytyy aina meidän jääkaapista. Käyttökohteet lähes rajattomat! 😊 Lisäksi lähes aina on myös kylmäsavutofua koska se säilyy pitkään ja käy niin moneen ruokaan, ihan sellaisenaan, paistettuna, (marinoituna) uunin kautta tai vaikka kiusauksessa. 😋
Jogurttia, hedelmiä, sitruunamehua, limen mehua, tahinia, kalakastiketta, tomaattipyreetä, soijakastiketta, juustoa. …ja hyvin usein tähteitä (jotka minä yleensä päädyn syömään, koska mies ei tykkää syödä samaa ruokaa kahta päivää peräkkäin…).
Miten säilytät porkkanan jääkaapissa? Minulla menee sielläkin yleensä todella nopeasti huonoiksi. 🙁
Oho, mekin ollaan niitä snobeja sitten! Meillä on aina voita, munia, majoneesia, Dijon-sinappia, kana- ja härkäfondia, maitoa, ruokakermaa, pecorino romanoa (käytämme parmesanin sijaan), porkkanaa, sipuleita, valkosipulia, tomaattipyrettä, chilikastiketta, ketsuppia ja kauramaitoa. Nämä siis aina, lähes aina on myös muutamaa eri kasvista ja hedelmää, kinkkua ja juustoa leivän päälle, ja jotain jogurttia. Pakastimessa leipää, vihreitä papuja, herneitä ja jotain hätäperunaa.
Myös kuiviksessa on pastat, riisit, öljyt, soijat, tomaattimurskat sun muut aina. Ostan uuden aina kun joku purkki tyhjenee. Lapsiperheessä vaan joutuu varautumaan siihen, että aina on pariin ruokaan ainekset valmiina, kun ikinä ei tiedä koska joku sairastuu. Siksi tykkään pitää ”perusreservin” laajana!
Moi!:) kauramaitoa ja kahvia(koska ilman aamukahvia ei tapahdu mitään ja me säilytetään kahvi jääkaapis myös). Ja sit ruokakaupan ylläpitoruuat viikoksi: Etikkaa, kookos aminos. ketsuppi ja oluthiivauute, jota säilytämme myös jääkaapissa, en kyllä tiedä miksi, mutta se on meidän juusto kaikkeen ja lapset syövät mitä vaan missä sitä ja öljyä päällä:) vihanneslootassa just niitä porkkanoita 👍, kaalia, kurkkua, omenoita (ne on parempia kylminä ja rapeina vaikka joku sanoo et ei sais jääkaappiin laittaa!), paprika, kukkakaali tai parsakaali ja varsisellereitä ja kurpitsaa sesongin mukaan ja hyllyillä tofua, yleensä pakastinrasiassa öljyn, sitruunan, soijakastikkeen ja korianterin kanssa. Keskellä hapankaalia ja sieniä ja margariinia, pähkinävoita ja tahinia (hyvällä tuurilla myös makeata) ja muut hyllyt on jämäruokia varten, usein jotain linssijuttua yhdessä kattilassa ja jotain lisäkettä toisessa:). Mut se kaikki alkaa siitä kahvista ja kauramaidosta:D
Voita, munia, turkkijugua, juustoa leivälle, kovaa juustoa pastalle ja aina yleensä paketti tai kaksi fetaa. Iso lasipurkillinen itse tehtyä hapankaalia, soijaa, sinappia paria laatua, avattu oliivi ja kaprispurkki. Tahna ja kastikevalikoiman yritän pitää mahdollisimman pienenä, että kaikki tulee käytettyä. Tahinia menee meillä paljon maissikakkujen levitteenä samoin maapähkinävoita. Jääkaapissa on aina myös pakastimesta sulatettua sokeritonta omenasosetta, sitä syön joka päivä jugurtin ja itse tehdyn myslin ja marjojen kanssa. Jääkaapin kasvispuoli menee satokauden mukaan, talvella siellä on aina sipulia, kaalia, perunaa ja porkkanaa. Tuo kaali-sipuli-porkkana kolmikko taipuu talvisaikaan todella moneen. Hyvin usein sieltä löytyy myös punajuuria ja juuriselleriä. Kesällä valikoima on pitkälti sitä mitä kasvimaalta saadaan sadoksi. Pakastimesta löytyy sitten täydentämään lehtisellerit ja lehtikaalit, oman kasvimaan yrtit, marjat, luumut jne. Myös kuiva-ainekaapin vakiovarustus takaa sen, että vaikka jääkaappi nopealla vilkaisulla näyttäisi tyhjältä, niin aina saa tehtyä aterian.
Juureksia, perunaa, pekonia, smetanaa, itse tehtyjä maustekurkkuja, erilaisia hilloja, silliä, erilaisia juustoja (parmesan-, vuohen-, halloumi-, feta-, home- ja kermajuustoja), paprikaa, kaalia (kukka- ja kerä-), bataattia, kreikkalaista jugurttia, maitoa, piimää; mitä nyt äsken katsoin. Isossa kuiva-aineskaapissa onkin sitten reippaasti kaikkea mahdollista. Nyt puhumattakaan pakastimesta, jossa ”valtalajina” on erilaisia sieniä ja marjoja. Viileässä hillokellarissa lisäksi itsetehtyjä marjamehuja, maustekurkkuja,… mutta nämä onkin sitten oma keskustelunaiheensa. Isossa maalaistalossa on kyllä puolensa…
Upea varasto siellä! Olisipa minullakin iso maalaistalo ruokavarastoineen!