Mustikkamurupiirakka, sinun vuorosi on nyt! Ainakin meillä on vielä pakastimessa mustikoita, ja vaikka kuinka surauttelen niistä viikonloppuisin smoothieita (tai mootshieita kuten kolmevuotias sanoo), materiaalia on yllin kyllin leivontaan. Eikä siinä mitään, sillä mustikat maistuvat leivonnaisissa hurmaavilta.
Mustikkamurupiirakka on mustikkapiirakoista yksi suosikkini. Se kuuluisa omenapiirakka somenapiirakkakin onnistuu kyllä vallan mainiosti mustikoista, mutta kaurainen muruseos on aivan jumalaista mustikoiden kanssa. Eli jos sinunkin pakastimessasi lymyää mustikoita, tässäpä loistava kohde niille!
Murupiirakassa on ikään kuin kolme kerrosta: pohjataikina, marjat ja pinnan muruseos. Kätevää kuitenkin on se, että pinnan muruseos syntyy pohjataikinan tekemisen sivutuotteena niin, että ensimmäisten aineiden sekoituksen jälkeen osa taikinasta, se syntynyt muruseos, säästetään toiseen kippoon, aika pienikin riittää, ja alkuperäiseen taikinaan lisätään kananmunat ja maito, jotta saadaan aikaan pohjataikina.
Tämä ohje sopii myös yökyöpeleille, niille jotka saavat leipoosikohtauksen kun jo oikeastaan pitäisi olla hiljaa ja käydä nukkumaan. Piirakka valmistuu isolla lusikalla sekoittaen, et tarvitse pöriseviä laitteita. Tekemisessä ei muutenkaan ole mitään monimutkaista, vaan kaikki on suoraviivaista ja helppoa. Parikymmentä minuuttia, ja piirakka on valmis menemään uuniin.
Kokemus on opettanut, että sulatan aina pakastetut mustikat ennen leipomista. Mustikoista valuu aivan uskomattoman paljon nestettä, minkä siivilöin suosiolla pois. Toinen vaihtoehto olisi lisätä mustikat piirakkaan kohmeisina, melkein jäisinä, mutta koen, etten oikein silloinkaan hallitse mehun määrää ja piirakka saattaa jäädä paistamisen jälkeen märäksi. Niinpä otan mustikat sulamaan edellisenä iltana jääkaappiin, jos vain suinkin muistan. Ja jos en, pienet mustikat kyllä sulavat nopeasti myös huoneenlämmössä työtasolla odotellessaan.
Omaan mustikkamurupiirakkaani tulee sitä leivonnan luottoraaka-ainettani, arvaat jo, mantelijauhoa. Sen ja kaurahiutaleiden ansiosta pohjataikina on todella mehevä. Mutta kun sama seos ripotellaan mustikoiden päälle murukerrokseksi ja se pääsee hiukan ruskettumaan, siitä tuleekin rapea.
Mustikkamurupiirakka maistuu ehkä parhaimmalta vielä hiukan lämpimänä vaniljajäätelöpallon kanssa tarjoiltuna. Mutta mantelijauhon ansiosta se on vielä oikein mainiota vielä seuraavanakin päivänä.
Näin te kommentoitte reseptiä
”Tämä on niiin herkkua, että tullut tehtyä tätä jo kahdesti viikon sisään 🙂 Kiitos helposta ja maistuvasta ohjeesta.”
”Paras mustikkapiiras ikinä. Kiitos ohjeesta.”
”Perhe arvioi, että parempi kuin mikään aiempi.”
”Meillä tulevat ykkösluokkalaiset serkkutytöt leipoi ihanalla tarkkuudella ja innolla mustikkapiirakkaa tällä ohjeella. Niin hyvä ja ihanan helppo ohje.”
Vegaaninen mustikkamurupiirakka
Olen tehnyt mustikkamurupiirakkaa myös vegaanisesti. Kas tässä sen ohje:
Sulata 150 grammaa vegevoita kattilassa tai kulhossa mikrossa. Lisää puolitoista dl sokeria, 1 tl kardemummaa, yhden sitruunan raastettu kuori, 1 tl leivinjauhetta ja 2 dl kaurahiutaleita kulhoon ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Lisää 4 dl vehnäjauhoja ja nypi taikina murumaiseksi sormin.
Ota kolmasosa taikinasta erilliseen kulhoon, siitä tulee muruseos piirakan päälle.
Lisää 2 dl kaurakermaa (esim. Planti) lopun taikinan joukkoon ja sekoita hyvin.
Kaada taikina voideltuun 26-senttiseen piirakkavuokaan. Lisää päälle 5 dl mustikoita. Ripottele pinnalle lopuksi muruseos.
Paista vegaanista mustikkamurupiirakkaa 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta ruskettuu kauniisti, noin 30 minuuttia. Tarjoa jäätelön kanssa.
****
Minkälainen on oma suosikkipiirakkasi mustikasta? Kerro alla!
Lisää leivottavaa
Jos pakastin on tyhjä mutta hedelmäkori pursuaa veriappelsiineja, leivo veriappelsiinikakku!
Päärynä-suklaakakku on monen rakastama resepti!
20 kommentit
Hei Satu ja kiitos maukkaista resepteistäsi!
Mantelijauhetta kun aina ei satu kotona olemaan, niin olen pyöräyttänyt mantelilastuja (joulun glögeiltä kaappiin unohtuneet) huhmareessa, jolloin piirakkaan jää vähän purutuntumaakin. Kelpaa hyvin lapsillekin!
P.S. Törmättiin miehinemme Hetta-Pallas -vaelluksella v. 2007, josta onkin jo aikaa vierähtänyt…
Herkullisia ohjeita edelleen koekäyttöön odottaen, Outi Rautalin, Masku
Kiitos Outi! Voi, on tosiaan vierähtänyt aikaa tuosta reissusta. Terveisiä ja kivaa kesää Maskuun!
Heippa Satu!
Olin etsinyt mustikkapiirakka reseptiä jossa kohtaisi mehevyys ja rapeus. Tämä Sattui googlatessa silmille ja päätin kokeilla. No, lopputulos on se että toista päivää putkeen teen piirakkaa täällä tällä reseptillä,ensimmäisestä en ehtinyt saada itse palaa ollenkaan! Tämä jää meille pysyvään käyttöön ehdottomasti!!! Kylkeen vanhanajan vanilijajäätelöä ja täällä ollaan taivaassa 😍👍🏻 Kiitos!
Voi kiitos viestistäsi, onpa kiva kuulla! Ja onneksi toimii hyvin myös pakastetuista marjoista eli talvellakin voi herkutella 🙂
Tein muffinsseja somepiirakan ohjeella, hyviä on nekin vaniljakastikkeen kanssa.
Kiitos vinkistä 🙂
Hei. Aion tänään kokeilla tätä reseptiä, mutta puolukoilla tällä kertaa. 😉
Moikka! Toivottavasti maistui, ainakin kuulostaa todella herkulliselta puolukoista!
Kiitos hyvästä ja helposta reseptistä. Mantelijauhon nostaa hintaa mutta hyvästä kannattaa maksaa:) Tein tuoreista mustikoista eikä ollut liikaa nestettä. Paistoin sen puoli tuntia mutta noin 20 min kohdalla laitoin folion päälle ettei paistu liikaa päälipuoli ja sehän tepsi kans hyvin.
Erityisplussa ja kiitos siitä, että reseptin sai printattua tuosta suoraan, kliks vaan:) Useissa paikoissa täytyy kikkailla, että saa printin, tai sitten ei saa ja täytyy kirjoittaa paperille. Silloin käy usei niin, että seuraavalla viikolla en enää saa omasta käsialasta selvää kun on kiireellä kirjoittanut.
Makoisia syyspiiraita,
t. KristiinaS
Kiitos kivasta viestistäsi! Onpa mukava kuulla, että piirakka maistui, ja folio päällä on hyvä vinkki. Kivaa loppukesää sinulle! t. Satu
Ihana resepti olen siis 11-13 vuotias tyttö ja tein tämän reseptin omena versiona äitilleni syntymäpäivä herkuksi koko perhe tykkäsi😍 Olen siis tehnyt tämän reseptin kolmella eri tavalla😋
Tuli tosi hyvää! Kaapista ei löytynyt mantelijauhetta ja käytin tilalla hasselpähkinäjauhetta, joka antaa kivan pähkinäisen maun 🙂 lisäsin myös vähän vehnäjauhoja pohjaan, koska se tuntui liian juoksevalta (liekö johtui hasselpähkinästä).
Nam, varmasti tosi kiva aromi! Mantelijauhoilla taikina ei tosiaan ole juokseva vaan tömäkän puolella, joten ehkä hasselpähkinä vaikutti rakenteeseen noin 🙂
[…] uskomattoman meheväksi. Käytän sitä myös moneen muuhun leivonnaiseen: päärynä-toscakakkuun, mustikkamurupiirakkaan, veriappelsiinikakkuun… Laitan sitä myös butter tofuun. Näissä kaikissa ohjeissa […]
Hei haluaisin tehdä tämän pellille, teenkö ohjeen puoltoistakertaisena vai kaksinkertaisena? 🙂 Vaikuttaa ihanalta ohjeelta!
Tekisin tuplana pellille 🙂 Toivottavasti tykkäät!
[…] Jos pakastimessasi lymyää mustikoita, leivo mustikkamurupiirakka! […]
[…] Mustikkamurupiirakka on yksi tämän saitin suosituimmista resepteistä. […]
Helppo tapa sitoa pakastemarjojen neste on lisätä maissi- tai perunatärkkelystä jäisiin marjoihin. Voi hörppiä sitten jotain muuta.
Tärkkelys tekee täytteestä vähän kiisselimäisen, mutta toki niinkin voi tehdä, oman maun mukaan.