Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Uunissa kuivatut tomaatit: yöksi uuniin saunomaan, aamulla on valmista

kirjoittanut Satu Koivisto 12.6.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 12.6.2019
Uunissa kuivatut tomaatit
26,5K

Uunissa kuivatut tomaatit olivat ensimmäisen kirjani suosituin resepti, jota kysellään yhä säännöllisesti Instagramin puolella. Kas tässä se kaikille kesän ja eritoten alkusyksyn varalle. Ideana on kuivattaa tomaatteja matalassa lämpötilassa useita tunteja niin, että niistä tulee puolikuivia: reunoilta kuivahtaneita, keskeltä vielä meheviä. Vähän niin kuin aurinkokuivattuja tomaatteja, mutta vain paljon paljon parempia!

Olen tehnyt uunissa kuivattuja tomaatteja usein varta vasten juhliimme, mutta yleensä lähden liikkeelle raaka-aineesta. Kun kaupassa on kypsiä tomaatteja, intoudun ostamaan. Vihanneskauppa pitää hävikkiä estääkseen alelaaria, jonne parhaat päivänsä nähneet kasvikset päätyvät, ja joskus siellä on tomaatteja. Kypsät, vähän pehmenneet tomaatit ovat täydellistä raaka-ainetta, mutta maultaan vaatimattomatkin yksilöt saa elvytettyä tällä konstilla.

Ostan uunissa kuivaamista varten kunnon säkillisen tomaatteja. Yhdelle normaalikokoisen uunin pellille mahtuu kaksi kiloa tomaatteja, ja sellainen satsi kannattaa tehdä. Joskus olen tehnyt isommankin määrän, kahdessa kerroksessa, mutta siihen vaaditaan kiertoilmauuni.

Pesen tomaatit, leikkaan puoliksi, poistan kannan ja ladon ne uunipellille tiiviisti vieri viereen leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Valutan päälle oliiviöljyn, riivin timjaminlehdet ja rouhaisen suolaa. Jos tomaatit ovat kovin hapokkaita, usein ovat, niiden pinnalle kannattaa ripotella myös pikkuisen sokeria. Kikan opin entiseltä työkaveriltani, joka lisäsi aina tomaattikastikkeeseen sokeria tasapainottamaan tomaatin luontaista hapokkuutta.

Sitten työnnän pellin 100-asteiseen (tasalämmöllä) tai 80-asteiseen (kiertoilmalla) noin kahdeksaksi tunniksi. Monesti laitan ruokalusikan uunin luukun väliin, jotta se pysyy pienesti raollaan ja kosteus pääsee haihtumaan, mutta en aina. Yleensä teen homman illalla juuri ennen nukkumaanmenoa, jolloin aamulla herätessä keittiössä odottaa ihana tuoksu ja pellillinen herkkua aamupalaleipien päälle. Muutama tomaatti on aina pakko napsia suoraan pelliltä.

Yön yli -tapa sopii hyvin normikokoisille tomaateille. Jos sinulla on kirsikkatomaatteja, nosta uunin lämpötila 125 asteeseen ja lyhennä paistoaikaa 2,5 tuntiin.

Valmiit uunissa kuivatut tomaatit pakkaan tiiviskantisiin lasipurkkeihin jääkaappiin odottamaan käyttöä. Ja käyttötarkoituksia riittää. Uunissa kuivatut tomaatit ovat herkullisia salaateissa, basilikan ja burratan tai mozzarellan kanssa, pastan seassa (minun pitääkin jakaa ihana tomaattipastani ohje, johon tulee hövelisti voita ja timjamia!), juustojen hyvässä seurassa, tahnana. Tomaatit säilyvät sellaisenaan muutaman päivän, mutta jos niitä haluaa säilyttää hiukan kauemmin, purkki kannattaa täyttää (oliivi)öljyllä. Ja kun tomaatit on syöty, tomaattien maustaman öljyn voi tietenkin lorauttaa ruokiin.

Itselläni ei ole koskaan riittänyt omaa satoa uunitomaattien tekemiseen, kaikki syödään ihan sellaisenaan, mutta ainakin Kanelia ja kardemummaa -blogin Maria on tehnyt uunissa kuivattuja tomaatteja syksyn viimeisistä kasvihuonetomaateista, niistä jotka kypsyvät kerralla ja joita on vaikea ehtiä syödä ihan sellaisenaan.

Ovatko saunovat tomaatit sinulle tuttu juttu?

Uunissa kuivatut tomaatit

Uunissa kuivatut tomaatit

Printtaa
Annoksia: 10 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 8 tuntia 8 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 11 äänesti )

Ainekset

  • 2 kg tomaatteja
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 5 oksaa tuoretta/1 tl kuivattua timjamia

Tee näin

  1. Pese tomaatit. Halkaise ne ja poista kannat. Levitä tomaatit uunipellille vieri viereen leikkuupinta ylöspäin.
  2. Valuta tomaattien päälle oliiviöljyä. Lisää sokeri, suola ja rouhi mustapippuri. Ripottele lopuksi päälle timjami.
  3. Kuivata tomaatteja 100-asteisessa uunissa yön yli, noin 8 tuntia. Jos käytät kiertoilmauunia, lämpötila on 80-astetta.
  4. Pakkaa uunissa kuivatut tomaatit puhtaaseen (lasi)purkkiin ja nosta jääkaappiin, jossa ne säilyvät ainakin 4 päivää.
  5. Jos haluat säilyttää tomaatteja pidempään kuin neljä päivää, kaada päälle niin paljon oliiviöljyä, että tomaatit peittyvät kokonaan. Ota tomaatit öljystä aina puhtaalla haarukalla, lisää tarvittaessa öljyä ja nosta heti takaisin jääkaappiin. Oliiviöljy jähmettyy jääkaapissa mutta muuttuu taas huoneenlämmössä juoksevaksi. Kun tomaatit on syöty, voit käyttää oliiviöljyn normaalisti ruoanlaitossa.

TekniikkaTomaatti
1 kommentti 16 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Raparperimehu plus bonushillo samalla vaivalla osasta, joka usein heitetään pois
Seuraava postaus
Vihreä salaatti: 5 vinkkiä miten saa parempaa

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

1 kommentti

Tomaatin kasvatus | Luottolajikkeet ja muut vinkit | Näillä ohjeilla onnistut! 3.3.2022 - 23:48

[…] satoa riittää, en ole koskaan pakastanut tomaatteja. Sen sijaan olen kuivattanut niitä uunissa ja säilönyt oliiviöljyyn. Öljyssä ne säilyvät jääkaapissa pari […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä